Prehrambena industrija, Mlinovi i čekićari

Mlinovi sa kamenovima su robusne mašine, i sama za sebe može da predstavlja veoma pouzdanu mašinu, kojoj je, uz automatizovano hranjenje i odvoz materijala, neophodan minimalni nadzor.

Mlin i linija za integralno brašno, melje sve vrste žitarica, prirodnim  vodeničnim kamenom.

  • Pšenično, Raženo, Kukuruzno žuto, Kukuruzno belo, Ječmeno, Ovseno, Heljdino, itd.

Sve vrste brašna se dobijaju mlevenjem na prirodnom kamenu nakon pripreme sirovine na mlinskom rešetu i postupkom suvog čišćenja.

Integralno brašno je specijalno brašno, kod kojeg se melje celo zrno zajedno sa ljuskom. Ovo brašno je zbog toga posebno bogato mineralima i vlaknima. A poznato je da su vlakna dobra za probavu. Proizvodi dobijeni upotrebom integralnog pšeničnog brašna imaju visoku biološku vrednost zbog visokog sadržaja mineralnih materijala, vitamina i celuloze. Pod vodeničkim kamenom meljemo integralno brašno sa svim neprocenjivim vrednostima zdravog zrna. Zato ih koriste iskusni pekari, brižne majke i domaćice, svi oni koji cene bogatstvo zdravog i ukusnog peciva. Najvredniji  deo zrna je kora u kojoj se nalaze glavni sastojci korisni za ljudski organizam. Mlevenjem celog zrna dobija se punovredno integralno brašno sa svim sastojcima koje poseduje zrno  za razliku od belog brašna.

Dobijena integralna brašna sadrže:

  • MEKINJE – vlaknima ispunjen spoljni omotač
  • ENDOSPERM – unutrašnji deo zrna
  • KLICE – srce jezgra žitarice

Karakteristike linije za integralno brašno: